Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) sluit je af om je nabestaanden financieel te beschermen tegen het financiële risico van overlijden. Of jezelf als bijvoorbeeld je partner overlijdt. De uitkering kan worden gebruikt om de hypotheek af te lossen of met een ander doel. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat jouw nabestaanden (of jijzelf) dezelfde levensstandaard kunnen aanhouden als voorheen en om de studie van de kinderen zeker te stellen. Hieronder vind je diverse redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

(Deels) aflossen van de hypotheek

Met de uitkering kan de hypotheek (deels) worden afgelost. Dat zorgt ervoor dat de maandlasten dalen en  de achterblijvers in het huis kunnen blijven wonen dat jullie samen hebben gekocht.
In het verleden was het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Nu vaak niet meer. Maar, het feit dat het niet meer verplicht is, verkleint het risico op overlijden niet. Om te voorkomen dat jouw nabestaanden de hypotheek niet meer kunnen betalen en het huis moeten verkopen, is het meestal verstandig om er een af te sluiten.

Doorbetalen van de huur van je woning

Een overlijdensrisicoverzekering is niet alleen bedoeld voor het (deels) aflossen van de hypotheek. Je denkt er niet aan, maar het kan ook heel waardevol zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je een woning of appartement huurt. Als je samenwoont, ontvangt jouw partner een uitkering om de vaste lasten door te betalen. En kan hij of zij in het huurhuis blijven wonen.

Betalen van de studie van de kinderen

Je wilt het allerbeste voor je kinderen. En bouwt daar graag een geldpotje voor op. Bijvoorbeeld zodat ze later kunnen studeren. Maar als je komt te overlijden en er valt een inkomen weg, heeft dat financiële gevolgen. Ook voor het spaarpotje van je kinderen. De vraag is of de studie nog wel betaald kan worden. Met een overlijdensrisicoverzekering kunnen jouw nabestaanden de uitkering inzetten voor het betalen van de studie. Zodat jouw kinderen geen (grote) studieschuld opbouwen.

Afbetalen persoonlijke lening

Heb je een lening afgesloten, bijvoorbeeld voor een verbouwing? Dan betaal je iedere maand een bedrag om die lening af te betalen. Maar wat gebeurt er als je komt te overlijden? Komt de lening dan te vervallen? Als dat niet het geval is, klopt de geldverstrekker in de meeste gevallen aan bij jouw nabestaanden. Met de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering kunnen zij jouw lening afbetalen.

Continuïteit van bedrijf

Ondernemers lopen financiële risico’s bij overlijden, zowel privé als zakelijk. Met een overlijdensrisicoverzekering voorkom je als ondernemer financiële problemen voor de nabestaanden. En je verzekert de continuïteit van je bedrijf als jij of je compagnon overlijdt.

Premie berekenen overlijdensrisicoverzekering

Wil je graag weten welke premie je moet betalen voor een overlijdensrisicoverzekering? Bereken dan binnen een paar minuten jouw premie bij een van onze partners. Of lees eerst meer over de keuzes die je moet maken bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering