Overlijdensrisicoverzekering afsluiten,
waar moet ik op letten?

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten kan al af vanaf een paar euro per maand. De premie die je maandelijks betaalt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het verzekerd bedrag. Maar ook zaken als jouw leeftijd en gezondheid hebben invloed op de hoogte van de premie wanneer je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. 

Kosten overlijdensrisicoverzekering

De prijs van een overlijdensrisicoverzekering verschilt per verzekeraar. Maar ook per persoon. Houd daar rekening mee bij het afsluiten. De premie van een overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van:

  • hoogte verzekerd bedrag
  • looptijd van de verzekering
  • soort verzekering
  • leeftijd en gezondheid
De kosten van een overlijdensrisicoverzekering die komen kijken bij het afsluiten van een ORV.

Hoogte van het verzekerd bedrag

De hoogte van het verzekerd bedrag is het bedrag dat jouw nabestaanden ontvangen als je komt te overlijden. Maar hoe weet je welk verzekerd bedrag je aan moet vragen? Stel jezelf daarbij de volgende vraag wanneer je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Welk bedrag heb ik nodig als mijn partner overlijdt (of andersom)? Als jouw partner overlijdt, valt er namelijk waarschijnlijk een inkomen weg. Zo ontstaat er een inkomenstekort. Dat wil je graag opvangen. Om te bepalen welk bedrag nodig is om het inkomenstekort te dichten, is het belangrijk om rekening te houden met je vaste lasten. Maar denk ook aan de variabele lasten. Zoals boodschappen, kleding en vakanties. Het Persoonlijk Budgetadvies, een tool ontwikkeld door het Nibud, is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven. En helpt jou daarmee met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering die bij jou situatie past.

Looptijd van de overlijdensrisicoverzekering

Het aantal jaren dat je verzekerd wilt zijn, noemen we de looptijd van de verzekering. Deze bepaal je zelf. Overlijd jij of je partner binnen de looptijd van de verzekering? Dan keert de verzekeraar het verzekerd bedrag uit. Leef je nog op en na de afgesproken einddatum van de verzekering? Dan keert de verzekeraar niets uit. Het is namelijk een tijdelijke verzekering.

Soort overlijdensrisicoverzekering

Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, kun je kiezen uit drie verschillende vormen: gelijkblijvend, lineair dalend en annuïtair dalend. Welke vorm voor jou geschikt is? Dat is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Leeftijd en gezondheid

Leeftijd en gezondheid hebben invloed op de hoogte van de premie. Hoe jonger je bent, hoe lager de premie van een overlijdensrisicoverzekering. Dat heeft ermee te maken dat naarmate je ouder wordt, het risico op overlijden toeneemt. 

 

Ook gezondheid speelt een rol bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. De verzekeraar neemt als het ware jouw risico op overlijden over. Daarom wil deze graag weten hoe het met jouw gezondheid gaat. Met andere woorden: hoe groot is het risico op overlijden? Het overlijdensrisico bepaalt namelijk de hoogte van de premie. En de voorwaarden waarop je wordt verzekerd. Om dit risico in te schatten, heeft de verzekeraar medische gegevens van jou nodig. Daarvoor vul je een gezondheidsverklaring in. Die wordt vervolgens beoordeeld door een medisch adviseur. Dit noemen we medische acceptatie.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Er zijn verschillende verzekeraars die overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden. Tegen verschillende prijzen en met uiteenlopende voorwaarden. Het maken van de juiste keuzes voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is erg belangrijk. Je wilt dat de verzekering past bij jouw persoonlijke situatie, wensen en budget. Zodat jouw nabestaanden (of jijzelf) financieel verzorgd achterblijven bij overlijden. En niet in de financiële problemen komen. Een financieel adviseur helpt jou bij het maken van de juiste keuze. Heb je nog geen adviseur? Vind er een bij jou in de buurt.

Premie berekenen overlijdensrisicoverzekering

Afsluiten overlijdensrisicoverzekering: bereken uw premie

Wil je graag weten welke premie je gaat betalen voor een overlijdensrisicoverzekering voordat je er een afsluit? Bereken dan binnen een paar minuten jouw premie bij een van onze partners. En vraag hem vervolgens direct aan.